Andy Kaufman – Kongen av alternativ humor

Uforutsigbarhet og Andy Kaufman går hånd i hånd, og han var langt fra en tradisjonell standup-komiker som fortalte vitser på scenen. Han skapte derimot følelser hos tilskuerne og brukte situasjonene han skapte til å dra komikken i nye retninger.

Hans fascinasjon for wrestling skinte også gjennom i hans humor, hvor han gang på gang skapte tilsynelatende virkelige skandaler – et virkemiddel som i wrestling kalles «worked shoot». I wrestling er det i korthet en handling som ikke er planlagt (iallfall fra seernes ståsted) og i tillegg skaper et brudd i kampen, og Andy Kaufman gjorde det samme enten det var på scenen, som gjest i talkshow eller i sketsjer, slik som i denne sammen med blant annet Michael Richards:

Kaufman opparbeidet seg også en rekke karakterer gjennom den altfor korte karrieren. Gjennom Latka Gravas i TV-serien Taxi fikk han mange tilhengere, hvor ingen ringere enn Orson Welles (dog den senere utgaven av Welles) gav ham komplimenter for skuespillerferdighetene. I tillegg kunne Andy Kaufman også by på blant annet sangeren og brumlebassen Tony Clifton og den finurlige Baji Kimran, som du kan se delta i TV-programmet Dating Game i 1978 nedenfor.

I tillegg til wrestling, hadde Elvis stor påvirkning på Andy Kaufman. All øvingen han la ned fra ung alder når det gjaldt å etterligne «kongen av rock`n roll», bar frukter da han viste fram sine kunster på scenen, slik som på Johnny Carson’s Tonight Show i 1977:

I 1980 dukker den virkelige Andy, eller den liksom virkelige Andy, opp hos David Letterman. Her legger han ut om en nedadgående karriere og et familieliv som ikke har gått som det skulle, noe som karakterisere den fine balansegangen av humor og seriøsitet som gjør at han ikke vil bli glemt.

Even Rodberg

RELATERTE INNLEGG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *