TOPP 250 FILMER – 100 TV/SERIER

HVER torsdag vil undertegnede, Ole Kevin Rodberg, komme med nedtelling av mine 250 favorittfilmer og 100 TV/Serier. 10 Filmer/5 Serier hver gang.

Jeg vil si at jeg har en eklektisk smak. Noen av favorittene stammer fra gode fantasiopplevelser fra barndommen, komedier fra tenårene, mens de fleste mer cinefile filmene kommer fra tiden etter 2009, da jeg var 21 år og flyttet til England for å starte en Bachelor innen Mediefag, og senere Mastergrad i Filmvitenskap der jeg skrev om Ingmar Bergman.

I 2009 benyttet jeg meg av forløperen til Netflix, Lovefilm, hvor man fikk tilsendt DVDer i postkassa, hvor man satte opp en liste på hvilken man ville få tilsendt hver gang. Jeg satte utelukkende opp filmer som var i boken 1001 Filmer Du Må Se Før Du Dør (Fortsatt bare halvveis, men fortsatt under halvveis i livet! Forhåpentligvis).

I kategorien TV/Serier, har jeg også med enkelte reiseprogrammer og talkshows som jeg mener fortjener en hyllest (Overskrift: Undertegnede Hyller TV-program). Uansett jeg begynner med listen nå.

TOPP 250 FILMER:

250. Dean (2016)

Jeg har stor sans for regissør og hovedrolleinnhaver Demetri Martin. Filmen er noe selvbiografisk, da han selv mistet faren da han var tyve. Sluttet på jus-studiet, og begynte med Stand-Up på heltid. I Dean har han mistet sin mor, og må takle sorgen samtidig som han arbeider som illustratør.

Om det er av interesse å høre mer av/om Demetri Martin, så kan jeg anbefale dette intervjuet fra 2011 hvor han snakker om Stand-Up og amerikansk transcendentalisme. (Filmen kan leies på iTunes)

249. Almost Famous (2000)

Denne filmen så jeg flere ganger på DVD-spilleren jeg fikk av min mor på begynnelsen av 2000-tallet. Det var noe med denne filmen som gav håp til en ganske introvert/sjenert tenåring. Muligens ettersom tilfeldigvis hovedkarakteren også er en sjenert tenåring som plutselig får et giv i livet. Filmen havner også i kategorien gøy/enkel å se, og kan sees på Allente eller Telia Play.

248. Split (2016)

For det første ble jeg overrasket at det allerede er fem år siden filmen kom ut, ettersom den føles ganske ny for meg fortsatt. Men sånn er vel livet. Uansett, filmen handler om en hovedkarakter som har, hold deg fast 24(!) ulike personligheter (Derav kalles filmen Split, pga splittet personlighet), og hvor hovedkarakteren tar til fange 3 tenåringsjenter. Det må nevnes at jeg har en forkjærlighet for regissør M. Night Shyamalan, selv om han av mange muligens kan ansees som en klisjérik regissør. Det må også nevnes at denne filmen i stor grad også bæres av en fremragende James McAvoy (Som jeg tidligere mislikte, who who’d have thought?). Filmen kan ansees som en sequel til Unbreakable (2000) med Bruce Willis i hovedrollen, hvor Willis er, hold deg fast Unbreakable. Mens det også følger en sequel til Split igjen, med Samuel L. Jackson i hovedrollen, som heter Glass (2019), hvor hovedrolleinnehaveren har Paget’s Syndrom hvor beina knekker lett (Motsatt av Unbreakable). Syndromet finnes på ordentlig, har møtt ei som hadde det. Filmen kan sees på TV2 Play, Viaplay, Allente og Youtube.

247. Dracula: Dead and Loving It (1995)

Film med regi av Mel Brooks og Leslie Nielsen i hovedrollen som Dracula. Peter MacNicol skal besøke Dracula i Transylvania, forviklinger oppstår. Men først og fremst en ekstremt morsom film. Om du ikke har sett, så legger jeg ved et klipp nedenfor:

246. Meg eier ingen (2013)

En av sånn kanskje 10 filmer jeg har grått av. Mikael Persbrandt i hovedrollen, og om jeg ikke husker feil så påstod forfatter Stig Larsson (nei, ikke Stieg Larsson, han andre, bedre) at han oppdaget Mikael Persbrandt en gang Persbrandt hadde kjørt han i Taxien. Filmen handler om Persbrandt, som er alkoholiker, og hans relasjon til hans datter som han forsørger. Det kan også nevnes at Linn Skåber har en rolle i filmen (Hun er fra Norge!) Filmen kan sees på Allente, TV2 Play og Youtube.

245. Beetlejuice (1988)

En god gammeldags Tim Burton-film, med et fantastisk skuespillergalleri slik som Michael Keaton, Alec Baldwin, Geena Davis og Winona Ryder. Det er jo en klassiker, og hvis du ikke har sett den så kan den sees på Allente, Amazon Prime eller leies på Youtube.

244. The Mission (1986)

Denne filmen eide vi på VHS, og ettersom jeg er vokst opp i søskenflokk på 6, så har den VHS-samlinga blitt eklektisk (Bortsett fra at vi ikke hadde TV frem til jeg var 7, men det er en annen historie). Uansett, jeg kan huske jeg ble mesmerized av å se denne filmen som 13-åring, og scenen hvor Gabriel’s Obo spilles har fortsatt satt spor den dag i dag.

Filmen kan sees på Blockbuster og Telia Play.

243. Wedding Daze (2006)

Filmen er regissert av Michael Ian Black, som jeg mener er genuint morsom, og jeg mener at han med Wedding Daze har laget en genuint morsom film. I hovedrollene finner vi Jason Biggs og Isla Fisher. Fisher er i dag gift med Sacha Baron-Cohen. Og Larry David var på middagsselskap hos Baron-Cohen og Fisher, etter at sistnevnte hadde spilt i Curb, noe som endte med at David møtte sin fremtidige kone.

Filmen er å oppdrive på TV2 Play og Telia Play.

242. Jeg, meg selv og Irene (2000)

En klassiker fra tidlig 2000-tallet, med Carrey i sitt ess. Denne filmen er nok blant de jeg har sett flest ganger, etter Dum og Dummere (Samme regissør-duo, Farrelly-brødrene). Filmen er sår samtidig som den er morsom, og som people pleaser kjenner man seg igjen når Carrey sin karakter når bristepunktet og klikker totalt. Jeg satte den på i jula hos svigers i fjor, og jeg må si at det var flere seksuelt ladede vitser enn jeg kunne huske.

Filmen kan sees i sin helhet på Viaplay, Telia og Youtube.

241. The Beach (2000)

Siste film for denne gang er Danny Boyle-filmen The Beach. Di Caprio hadde fortsatt et guttefjes. En eventyrlig film som satt i gang oppdagelseslysten i en tenåring, hvor man bare hadde lyst til å forlate fulltidsjobben i gruvedriften og bare være fri. Filmen handler om DiCaprio som reiser til en uoppdaget øy utenfor Thailand, med alt det innebærer. Filmen har også et fantastisk soundtrack med blant annet Moby og All Saints Pure Shores (Musikkvideo under):

Filmen kan sees på Allente, Disney+ og Youtube.

TOPP 100 TV/SERIER:

100. Frankie Boyles New World Order (2017-)

Har anbefalt det før og anbefaler det igjen. Boyle er ikke kun en utmerket vitseskriver og leverandør, jeg mener også han setter viktige politiske spørsmål på agendaen, og inviterer gjester som har kunnskap om de ukentlige emnene. Vedlagt ligger ukens episode:

99. 30 Grader i Februar (2012)

En serie på 2 sesonger som også har et fantastisk soundtrack. Serien setter The Beach-drømmer til livs et drøyt tiår senere, hvor vi følger flere svensker som forlater sine liv hjemme i Sverige, og søker lykken i Thailand. Første episode ligger på YouTube, hvis ikke skal det også være tilgjengelig på SVT:

98. Northern Exposure/Det god liv i Alaska (1990-1995)

Northern Exposure er på en måte en omvendt 30 Grader i Februar. Her følger vi en legestudent som er nødt til å gjennomføre sin praksis i et bikkjekaldt og grisgrendt Alaska. Han hater det med det første, men kanskje han også kan lære noe om felleskap?? Uansett, så er serien bedagelig å se på, og passer til en avslappende søndag eller kveld når man kun har behov for såkalte “happy thoughts”:

97. Dinner For Five (2001-2005)

Dinner For Five er kort fortalt bare et lavmælt program hvor for fra Showbiz-bransjen sitter og kjadrer og spiser middag. Men sånt kan jo være veldig trivelig, og det ligger 50 episoder tilgjengelig på YouTube. Veldig mange gode historier fra gjester som: Burt Reynolds, Will Ferrell (fra da han slo gjennom), Alec Baldwin, David Duchovny, Sarah Silverman og Garry Shandling. Om du har sansen for program a la Comedians in Cars Getting Coffee, så vil du også like dette. Programleder er Jon Favreu, som i dag er en kjent regissør, som også viser sin eminente evne på hvordan å klatre på rangstigen i Hollywood, som illustreres blant annet av historien om da han var statist i en Scorsese-film, hvor han kun skulle sitte i en bil i bakgrunnen, men han slo på lyset i bilen, slik at det var større sjanse for at han ble sett.

96. Bored to Death (2009-2011)

Siste på lista for i dag er HBO-serien Bored to Death. Her finner vi Ted Danson, Zach Galifianakis og Jason Schwartzmann på rollelista. En überkoselig og fornøyelig serie, som befinner seg i samme kategori som Northern Exposure, bare at den er litt mer fordøyelig. Schwartzman er forresten datter til Talia Shire som spilte Adrian i Rocky-filmene. Han er også musiker, og satset aldri på skuespill, men ble tilfeldigvis oppdaget på en fest hvor en av Casting-ansvarlige til Wes Andersen-filmen Rushmore befant seg, og yada yada yada, han spiller også hovedrollen i dagens siste anbefaling.

RELATERTE INNLEGG

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *