Vitsetyveri – en standup-komikers mareritt

Du aner fred og ingen fare … men plutselig hører du noen fortelle en morsom historie eller vits som du selv har fortalt. Eller kanskje er det ikke noe som du selv har fortalt, men noen i gjengen er så freidige at de bruker morsomheter fra en film eller Twitter til å få tilhørerne til å le, uten å informere om at de ikke er den opprinnelige kilden. Ettersom kilden ofte er vanskeligere å gjenkjenne enn å legge hodet på skakke i rytmen til «What Is Love», kan man bygge seg opp et navn som bygdas vitsemaker og humorist på bekostning av andres verk.

Store navn er blitt anklaget

Konsekvensene med å stjele litt materiale i det daglige liv, kan ofte være mindre enn oppturen man får med å få venner til å le. Konsekvensene med å bli tatt for vitsetyveri som komiker er derimot på et helt annet nivå. Dette er noe mange store navn har fått erfart.

En av de største vitsetyveriskandalene stod Dane Cook for. Han skal ha stjålet materiale av Louis C.K., noe som også ble en del av sistnevntes serie Louie i 2011:

Men listen over standup-komikere som er blitt anklaget for å stjele vitser stopper på langt nær der, og kjente navn som Robin Williams, Conan O’Brien, Carlos Mencia og Amy Schumer er blant noen av dem. Det finnes også komikere som har snappet opp litt oppbygning og selve punchlinen fra den engelskspråklige verden, for deretter å omforme dette til deres eget morsmål. Det beste eksemplet på dette er den franske standup-komikeren Gad Elmaleh. Og han har virkelig stukket hånden langt ned i gullkrukken med vitser, for her er det blitt hentet inspirasjon fra blant annet George Carlin, Richard Pryor, Dana Carvey, Dave Chapelle og Steven Wright. Det gjør nærmest vondt å se hva han har hentet fra andre komikere (filmen nedenfor er dessverre på fransk, men litt engelsk teksting hjelper med å forstå innholdet):

Og det finnes en del to! Som Frankrikes største standup-stjerne var også Elmaleh gjest i Comedians in Cars Getting Coffee, og han har heller ikke styrt unna programleder Seinfelds stoff fra scenen. Her har han gått for en eldre fly-vits. En vits om fly av Jerry Seinfeld fra 80-tallet – kan det bli mer klassisk stand-up enn det?

Vitsetyveri i retten

I 2021 har vitsetyveri nådd et nytt og rettslig nivå, hvor kilden til problemet er en vits om et fancy kjøleskap, som den britiske standup-komikeren Kae Kurd framførte i september i fjor (starter etter 1:28 i videoen nedenfor):

Men det er ikke komikeren som føler seg frastjålet som går rettens vei, det er det derimot personen som er anklaget (Kurd) som gjør. Det gjør han på det grunnlag av at han mener at beskyldningene ikke er riktige. Darius Davies, som mener Kurd har stjålet hans materiale, forsøkte først å løse problemet over telefon.

I likhet med Louis CKs tanker om det Cook gjorde, mener også Davies at Kurd på et tidspunkt så Davies framføre delen om kjøleskapet, men at dette ble glemt og i Kurds hode dukket det opp som en original idé – noe som omtales som kryptomnesi.

Forsøket fra Davies om å få Kurd til å tenke i samme retning var derimot mislykket og Davies endte opp med å legge ut en YouTube-video som sammenlignet hans og Kurds stand-up som omhandlet det luksuriøse kjøleskapet. Videoen som nå er fjernet, fikk relativ stor oppmerksomhet, spesielt i standup-miljøet. Denne videoen, samt intervjuer gitt av Davies hvor han anklager Kurd for plagiering, har dermed ført til at sistnevnte går rettens vei for å renvaske seg.. Med støtte fra det mektige talentbyrået Up The Creek, er advokater fra Harbottle & Lewis på saken. Dette advokatbyrået er også kjent for å representer dronningen og resten av den britiske kongefamilien.

Davies forsøker nå å samle inn penger for å forsvare seg i retten. Et annet alternativ for han vil være å reise et motkrav mot Kurd for påstått brudd på opphavsretten. Dette vil dog føre han inn i et stort sett uprøvd område av loven. Å hevde opphavsrett over en vits, spesielt når flere komikere jobber med lignende materiale eller deler innflytelse, har ikke vært oppe i retten i Storbritannia tidligere. Det er veldig vanskelig å bevise tyveri av en vits, fordi den inneholder så mange aspekter. Det er ikke bare ordene i seg selv, men det vil nærmest alltid være ulikheter når det gjelder kontekst, premiss, personlighet, kroppsspråk, språk og mye mer. Hva enden på visa blir er usikkert, men det vil garantert være komikere som ønsker å bruke tvisten som grunnlag for vitser.

-Even Rodberg

RELATERTE INNLEGG

Leave a Reply

Your email address will not be published.