Dokumentarer om Stand-Up på YouTube

For de som vil ha et innblikk i en standup-komikers verden, finnes det en rekke dokumentarer å velge fra. Faktisk ligger flere av dem gratis tilgjengelig på YouTube og nedenfor får du en liste over 4 dokumentarer (pluss en bonus) som er verdt å se.

1. The Comedians of Comedy

Patton Oswalt er kjernen i denne dokumentaren fra 2005, hvor vi følger ham og tre andre standup-komikere på turné. Her handler det ikke om å selge ut store arenaer, men derimot mindre indie-klubber. Oswalt er kanskje for de fleste best kjent for sin rolle som den ukule Spence i «Kongen av Queens», men han er også en anerkjent standup-komiker og kom blant annet på 34. plass da Rolling Stone Magazine kåret de beste standup-komikerne fra den spede starten for over hundre år siden frem til 2017. Med seg på laget i denne dokumentaren har han Zach Galifianakis, mest kjent fra Hangover-filmene samt biroller i en rekke andre produksjoner. Kvartetten blir fullstendiggjort av Maria Bamford og Brian Posehn. Førstnevnte er kjent for å ha materiale om depresjon og angst, mens sistnevnte ga ut sitt fjerde standup-album med tittelen «The Fartist» i 2013.

2. Open Mic Days

Vidura Rajapaksa er selv komiker (avhengig av når man kan regne seg som komiker) og har laget denne dokumentaren som kom ut i fjor. Filmen tar for seg det gryende engelsktalende open mic-miljøet i Berlin. Dette er en dokumentar laget på et svært lavt budsjett, men gir deg et godt innblikk i hvordan scenen i Berlin er. Intervjuene i «Open Mic Days» er relativt statiske, fordi de er blitt filmet nesten utelukkende mot samme bakgrunn og med samme kameravinkel. Men på mange måter bidrar dette bare til å vedlikeholde undergrunnsfølelsen som passer standup-miljøet i Berlin anno 2020. I tillegg til intervjuer av komikerne som kommer fra ulike deler av verden, får vi i tillegg korte klipp av opptredenene til komikerne.

3. When Stand Up Stood Out

«When Stand Up Stood Out» går tilbake til slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet i Boston. Filmen fra 2006 tar for seg fellesskapet i miljøet, hvor mannen bak dokumentaren, komiker Fran Solomita, intervjuer personer som var involvert. Flere av komikerne er kjente i dag, slik som Steven Wright og Bobcat Goldthwait. Vi får også se Wrights debut på The Tonight Show w/ Johnny Carson, en debut som gjorda at flere stand-upere i Boston fikk et håp tent om et liv blant stjernene. Goldthwait er for mange kanskje best kjent som han med den skrikende stemmen i Politiskolen-filmene, men han har mye mer å by på enn det.

4. Dying Laughing

I «Dying Laughing» som kom ut i 2016, er det blitt intervjuet over 50 komikere. Filmen endrer tema ganske ofte og denne måten går man ikke så mye i dybden, men man får et lite innblikk av ulike aspekter ved det å være en standup-komiker. En av de lengre delene er viet til livet på veien, med blant annet de mange horrible motellene og den endimensjonale maten de må spise dag ut og daginn. Du vil garantert se mange kjente fjes, slik som blant annet Jerry Seinfeld, Sarah Silverman, Chris Rock, Amy Schumer og mange flere.

Bonusmateriale:

Remake: Komikameratene – Episode 1

Dette er en remake av starten på dokumentarserien om Komikameratene på Tv2. For de som kanskje har glemt det, bestod Komikameratene av Tommy Steine, Rune Andersen, Sturla Berg-Johansen og Jonas Kinge Bergland. Sistnevnte er med i denne versjonen også, men de øvrige komikerne er byttet ut med Einar Tørnquist (som Steine), Amir Amadeus (som Andersen) og Morten Ramm (som Berg-Johansen). Denne versjonen klarer å fremheve den anspente stemningen til originalgjengen og jeg skulle bare ønske at det fantes flere episoder.

-Even Rodberg

RELATERTE INNLEGG

Leave a Reply

Your email address will not be published.