Den undervurderte horrorperlen Jennifer’s Body (2009)

2009Året Barack Obama ble president. Den rødgrønne regjeringen stod stabilt i Norge, Avatar ble verdens mest innbringende film og #metoo fantes ikke. Midt i denne idyllen som ingen visste var stillheten før stormen, kom den mørke horrorkomedien Jennifer’s Body. Karyn Kusama hadde regi, Diablo Cody stod bak manuset. Det var den såkalte  “vanskelige andrefilmen” til Cody, og forventningene var store etter den Oscar-vinnende suksessen Juno i 2007. Filmen markedsførte seg med en dampende heit Megan Fox i et lidenskapelig kyss med den andre hovedrolleinnehaveren Amanda Seyfried. Den floppet ganske godt i forhold til forventningene og spilte inn knappe 6,8 millioner dollar den første helgen (til sammenligning spilte Det Regner Kjøttboller (2009) inn 30 mill samme helg). Den har blitt overraskende fort glemt, og er et slags flaut minne i Codys karriere (Siden den gang har hun vært manusforfatter av Young Adult (2011) og Tully (2018)). 

SPOILERS i Kursiv:

En veldig kort plot-oppsummering: Jennifer (Megan Fox) og Needy (Amanda Seyfried) drar på konsert utenfor byen, der noen av bandmedlemmene antar Jennifer er en jomfru, noe Needy bekrefter. Dette er på ingen måte sant, men bandgutta tar likevel med Jennifer i en luguber van og forsvinner ut i natten. Når Jennifer dukker opp dagen etter oppfører hun seg veldig rart, og det viser seg at hun ble ofret som jomfru av gutta boys, men siden hun ikke hadde “Rent Blod” gikk ritualet feil og hun blir til en blodtørstig demon. Needy skjønner noe er i gjære og prøver å hjelpe henne, men forviklinger følger…)

Jeg så filmen Jennifer’s Body for første gang i 2018 og det ble en ekstremt sterk filmopplevelse for meg. Skuespillerne leverer utrolig godt, spesielt Megan Fox viser seg som en svært habil skuespillerinne som ikke har fått anerkjennelsen hun fortjener. Regien er upåklagelig og historien er fremstilt på en flott, unik og interessant måte.  Jeg ble helt satt ut over at filmen ikke har bedre rykte på seg, og har labre 5,2 i rating på imdb. Så hvordan kan det ha seg at denne filmen ble så dårlig mottatt? Den begynner heldigvis å innhente seg en viss kultstatus, men jeg vil gjerne gjøre min del i å prøve å få flere til å se den. Jeg vil derfor herved prøve å gi en fullstendig subjektiv breakdown av hvorfor jeg tro det gikk galt.

Med denne filmen hoppet Cody fra indiegitar-dramady i Juno til horrorcamp, og det virker som det ikke var så mange som klarte å bli med henne i spranget. Hun har skrudd opp sin ekstremt stiliserte og særegne dialog enda høyere i Jennifer’s Body, og det florerer med uttrykk som freaktarded, lesbi-gay, hello-titty og man-scara, bare for å nevne noen.  Den tounge-in-cheek replikkutvekslingen blir enda mer absurd og, etter min mening enda bedre, i en blodig horrosetting. Filmen hopper lekent mellom det ekstremt emosjonelle, det satiriske og det nervepirrende på en utrolig god måte. Tidvis føles det som en lett slasher tenåringsfilm men den kommer med overraskende dybde og et skarpt feministisk blikk som er veldig forfriskende og dyktig gjennomført. Men det er dessverre mulig at verden ikke var helt klar for Ultra-Cody.

Det ble nok også et stort problem for filmen at publikum gikk inn med veldig snevre og satte forventninger. Jeg antar alle hormonelle tenåringsgutter husker bilscenen i den første Transformers (2007) der Megan Fox får ryggraden sin ut av ledd mens hun åpner panseret og begynner å skru forførende på mekaniske fallossymboler. Når denne målgruppen får nyss i at hun skal spille lesbisk mannespiser i ny horrorfilm så er jo veien kort til å dra på mental runkekino. Men så starter filmen og jo, ja, hun ser vel sexy ut, men hva er greia med denne personligheten? Denne vittige kjappe dialogutvekslingen, dette kompliserte kvinnelige vennskapet? Det er en så enorm overvekt av mannlige regissører som filmer damer som forlystelsesobjekter, at man ikke blir bevisst på hvor mye det gjøres før man ser noe av en dyktig kvinnelig regissør. For meg var det utrolig gjenkjennelig og bekreftende å se den måten kvinnelighet blir fremstilt på i denne filmen. For menn med visse sexforventinger må det bare ha vært forvirrende og frustrerende. Jungeltelegrafen gikk nok rimelig kjapt om at det var greiere å bare bli hjemme å runke til Transformers på DVD. 

Den siste tiden har det begynt en bølge med feministiske horrorfilmer, som Raw (2017), A Girl Walks Home at Night (2014) og The Invitation (2015), men i 2009 var dette et mer ukjent territorium, og jeg mistenker mye av filmens dybde og symbolikk gikk en del av seerne hus forbi. Når Jennifer blir kidnappet av indiebandet blir hun fullstendig frarøvet hennes autonomi og blir kun sett på som en kropp som uten problem kan ofres for å oppnå berømmelse og makt, men hennes “urenhet” gjør henne til en slags succubus som utøver sin hevn ved å forføre og fordøye menn. Nå, post-metoo, så er nok kanskje budskapet om slutshaming, maktmisbruk og forkastelige patriarkale berettighetsfølelser lettere å fange opp, mens det for 10 år siden ble mer feiet bort som unødvendig komplisering av banal grøssertematikkk. Det er også mye som kan sies om vennskapet mellom Jennifer og Needy. Til tross for at de er svært forskjellige, har de hatt en livslangt vennskap som næres av et usunt avhengighetsforhold der de på hver sin måte bruker hverandre til å føle seg bedre. Spesielt er Jennifer veldig kontrollerende, og jeg vil si filmen i bunn og grunn om Needys kamp for å ta tilbake sitt eget liv. Alle disse aspektene kan resonnere SÅ hardt hos jenter, men dette må ha gått helt over hodet på gutta. Til og med den legendariske filmkritikeren Roger Ebert kalte filmen “Twilight for boys”, som er noe av det dummeste gubbepratet jeg noensinne har hørt. Jeg vil si Jennifer’s Body er en enorm film, en kjempebra perle som treffer viktige deler av kvinnelige opplevelse på en leken, morsom og blodig måte. Det eneste problemet med den er at de som fikk bestemme om filmen var god eller dårlig var for det meste kåte heterofile menn – og denne filmen var på ingen som helst måte laget til dem.

-Apepusekatt

RELATERTE INNLEGG

Leave a Reply

Your email address will not be published.